Gyorsan nem lassulhatsz

Mona
Gyorsan nem lassulhatsz

Hogyan lassulj bele a mindennapokba

Az ember érez egy fajta sürgető késztetést a rohanásra. A külső és belső világunk is űzhet minket.

Kívülről a tennivalók áradata, amiket magunkra erőltetünk, amit a nyakunkba veszünk..néha akár szükséges, akár nem. Belülről pedig frusztrálhat valami örök elégedetlenség, hogy siessünk tovább, mert elrohan az élet és mi lemaradunk valami elképesztően fontos dologról.

És ez így is lesz, ha folytatjuk a megszállott vágtatást.

Amikor nyargalsz, elmosódik körülötted a táj. Nincs időd megszemlélni semmit, mert  minden elsuhan  körülötted, egyszínű masszává olvadva össze. Mint amikor gyorsvonaton utazol, és hiába tapadsz az ablakra, hogy minél több mindent láss.

A cél az út

Viszont ha leszállsz az iramló járműről, és akár biciklire vagy gyaloglásra váltasz, másképp élvezheted az utat.  Különválnak a tárgyak, az emberek, a fák. Láthatod a fényeket, érezheted az illatokat. Meg is állhatsz,- hisz te irányítasz, nem kiszolgáltatva robogsz, – hogy elmerengj, megnézz valami szépet, vagy érdekeset amit észrevettél az úton.

Szóval, ha nem lassítasz, tényleg lemaradsz valami nagyon fontos dologról, az életedről.

Mert az életünk a pillanatokból tevődik össze, nem a nagy nyaralásokból és régóta várt munkaszünetekből.

Válj az életed mesterévé és vedd el annak minden apró percének örömét! Ne hagyd elveszni a kapkodásban ezeket az apró, mindennapi örömöket! Mert azt veszed észre a végén , hogy megállás nélkül rohantál,  mindig egy újabb és újabb cél felé, ami egy újabb és újabb régvárt mindent elsöprő valami..de az addig eltelt idő elveszett.

 

Elmosódott színkavalkáddá vált, ami elsuhant a vonatablakban. S ha ekkora elvárással indulsz neki egy nyaralásnak például frusztrálva veheted észre, hogy annak viszont minden percéből ki akarod zsigerelni a legtöbbet, amit adhat, s titokban elégedetlenül mész haza, mert halálra fárasztott ez az elvárás, hogy egész éves rohanásod  abban a másfél-két hétbe sűrítve nyerjen értelmet.

Azért rohanunk, hogy ne maradjunk le a fontos dolgokról, minek következtében épp a fontos dolgokról maradunk le. Ez elég paradox.

Kérdezd meg magadtól, végül mit is kezdesz azzal az idővel, ami marad, ha marad?

Amikor felszabadul egy kis idő a lótás-futásban, meg tudsz e állni?

Mire használod?

Ha neked is úgy telik a hét..hogy alig várod, hogy véget érjen a hétfő..aztán kedden alig várod, hogy véget érjen a kedd…aztán szerdán alig várod, hogy befejeződjön ez a nap is.. és legyen már vége a hétnek.. akkor tulajdonképp hol élsz közben? Mire ‘végre’ vége a hétnek, amit úgy vártál.. mihez tudsz kezdeni az időddel?

Az enyhet adó hétvége?

Jó esetben két napba próbálod sűríteni minden elmaradt tennivalót a háztartás, vagy ház körül. Minden elmaradt programot ami összetartja a családot, a baráti társaságot. Az összes feltöltődést nyújtó tevékenységet. És a végén persze valamikor a pihenést..

 

Te is azon veszed észre magad, hogy a hétvége lefutásával fáradtabb vagy? Nem sikerült mindent belesűríteni, és szorongsz ahogy megállsz egy fél órára pihenni?

Lassan lassulni

Nyilván ha megszoktad ezt a tempót, akárhogy is vágysz a lassulásra, nehéz behúzni a kéziféket. És ha hirtelen teszed, tuti megpördülsz néhányszor ijesztően a tengelyed körül. Szóval ha ez megrémítene, azt javaslom kezd szép fokozatosan a lassulást. Miért is pont ezt rohannád el megint?

Kezd apró lépésekkel! Segítségedre lehet például az Anti -határidőnapló, feladatokkal és inspirációval.

https://antihataridonaplo.hu/

válassz egy tevékenységet

Te magad is kitalálhatsz lassító feladatokat. Kijelölheted mely tevékenységeidben mélyedj el egy kicsit jobban, hosszabban.

Válassz a napi rutinodból először!  Egy olyan tevékenységet, amit minden nap elkapkodsz, pedig szíved szerint hagynál egy kis időt magadnak. Néhány ötlet:

Esti arcápolás, pakolással, egy jó kis izomlazító facelifting önmasszázzsal megspékelve., isteni aromájú virágvízzel és tápláló olajjal….hmmmm

S hogy a végén ne így fess, inkább használd a Magicherb Arc és testradírját, és a lazulás aduászát a Levendulavizet! Megnyugtat, ellazít és illatával kiszakít a jelenből.

s7.jpg

dsc_4994mm_1.jpg

 

Zuhanyozás helyett habfürdő, pezsgőbombával, dagadó habbal, illatozó aromafürdő..valami jó kis zenével..egy pohár itallal…hmmmm

 

Kutyasétáltatás

Persze csak ha van kutyád..ha nincs akkor kérhetsz kölcsön, ez úgy tűnik úgyis divatba jön lassan. Találj ki mindig új útvonalat, ez mindkettőtöknek felüdülés, a megszokott kitaposott unalmas útvonal helyett. Fedezd fel a környéket, találj helyes kis házakat, hangulatos utcákat, szép kerteket. Végezhetsz légzőgyakorlatokat is közben.

 

Viráglocsolás.

A növények állítólag igénylik a törődést és a társaságot meghálálják. Ha nincs aki meghallgasson, vagy ha van, de már nem terhelnéd tovább, pompás lehetőség megbeszélni a fikusszal a napi problémákat, míg egy kicsit kaparászod a földjét és locsolgatod.

egyszerre egyet

Már az is nagy eredmény, ha leszoksz a multitaskingról  és egyszerre csak egy dolgot csinálsz. Nagy valószínűséggel hatékonyabb leszel abban az egyben, mintha egyidőben próbálsz gyereket etetni, takarítani és közben rúdtáncot tanulni a férjed szülinapi meglepijére.