Termelői látogasáson járt itt a kosárközösség

Termelői látogasáson járt itt a kosárközösség

Óriási lehetőséget jelent térségünk gazdáinak és kézműveseinek a nyíregyházi kosárközösség.Itt bemutathatod általad termelt gyümölcsöt,zöldséget,kézműves termékeket és egyéb terméket.Nagy könnyebbség ez a vásárlási forma a város lakóinak is.Nem kell sorban állni,rohanni,tolakodni nagy bevásárlóközpontokban.Egyszerűen szerdán éjjel 23:00-ig leadod rendelésedet a webáruházban,amit pénteken délután egyszerűen 5 perc alatt átveszel és már kész is a nagybevásárlás.Igaz hozzá kell szokni a heti 1x-i bevásárláshoz,de nekem nagyon könnyen ment!!!

A legfontosabbról a termékek minőségéről még nem beszéltem.Házi ízek,kiváló minőség ,tartósítószer és vegyszermentes kivitelben!!!

Hibátlan,mindenkinek csak ajánlani tudom!

Nagy öröm  és megtiszteltetés számomra,hogy én is ide tartozhatok!

Köszönöm!

Nagyon szépen köszönöm még a cikk megírását a sok-sok fotót Palicz Ildikónak!!!

 

Magicherb-Tóthné Marcsi

Tóthné Marcsi személyében talált rá a Kosár a helyi kozmetikumokat készítő szakemberére. Mint minden helyi termék kés zítésénél, így a kozmetikumok esetében is igen szigorú szabályoknak kell megfelelni: az otthon kotyvasztás, a női magazinokból megismerhető receptúrák kereskedelmi értékesítés során nem elégségesek. A szakmai hozzáértés itt sem nélkülözhető, mint ahogy Marcsi esetében sem csak a boszorkánykonyha élmény utáni vágy indította el ezen az úton.

Vegyészként végzett, de akkor még váratott magára ez a kiteljesedés. A családi vállakozás, melyben igény volt az ő részvételére is, elvitte őt más útra. Évekkel később, a saját fiúk egy betegsége során fellépő gyógyszer mellékhatását gyógyító szer megalkotása szólította meg újra benne a vegyész vénát.

De lehet még régebbi a minta, ami formálta érdeklődését, majd később tovább tanulási irányát. Gyerekkorában volt szerencséje olyan emberek közelében élni, akik a növények gyógyító hatásait ismerték és alkalmazták. A nagymama és a szomszédban lakó néni, a falú füves gyógyítója, 
ő tőlük lehetett látni, másolhatni és tanulni a kicset érő tudást. Évekkel később ehhez járult az egyetemi vegyész tanulmányok, majd természtgyógyász képzés amelynek fitoterápia ágán mélyítette el tudását, ezek birtokában alkotja termékeit.

És a jelen: 
„ Mindig valamilyen konkrét problémára készítek terméket, mellyel megkeresnek emberek. 
Személyes beszélgetések, a problémák mögötti okok megismerése indít el, hogy hatóanyagok után kutakodkjak, mit mire, alkalmazzak, mivel lehet hatásos. Fontosnak is tartom, hogy a probléma mögött rejlő kiváltó okokat is próbáljuk megtalálni. Csak így jöhet létre valódi gyógyulás.

És mivel a cél az ápolás, gyógyító folyamatok elindítása, így Marcsi termékei nem tartalmaznak olyan szintetikus alkotó részeket, melyek bár a termékek elttarthatóságát, illatát, bármiféle küllcsínyt erősítenének, de a szervezetbe kerüléssel ott irritáló hatást válthatnak ki. 
Ezért tartósításra, színezésre, illatosításra maradnak a természetes alkotók, mint E-vitamin, természetes illóolajok, növényi színanyagok...stb, akár azt a sokszor torz vevői igényt is elnegedve, hogy bármeddig eltartható legyen egy krém, olyan illata legyen, hogy „bele kelljen harapni”, és egyéb dolgok, melyek nem a hatóanyagokról, hanem csak a küllemről szólnak. 
Bár megjegyzem, a termékek kellemes illatúak, és szépek, normál körülmények között teljesen jól eltarthatóak.

Mesél is egy példát Marcsi, a kecsketejes szappanokról: 
A szappanoknak van egy zsír-olaj alkotó része. Ő hidegen sajtolt növényi olajokat használ, a hidegen sajtolás a legkíméletesebb eljárás a magok olajtartalmának kinyerésére, az olaj minősége így módosul a legkevésbé. Bár a zsírok, olajok eleve avasodásra alkalmas anyagok, a telítetlen zsírok esetében még könyebben lépnek pl. a levegő oxigén molekuláival reakcióba, így az avasodási folyamat könyebben elindul. Ilyenkor a szappan illata változik meg, de ez az avasodás nem az egész terméket érinti. Egy alapos szappanos kézmosás, és a felületről lekerül az a réteg, ahol a felületi avasodás elindult. A szappan tovább használható, mert bőr irritációt nem okoz. És valóban, láttunk, szagoltunk nála 100 éves szappant is, mint érdekességet. Vagy épp tapinthattuk a most oly divatos shea vajat eredti változatában, mindenféle finomítás, változtatás nélkül. Az a selymesség és finom kenhetőség egy álom élmény, de az illata és színe sajnos a termékeben már nem tetsző a mai nőknek.... Ilyenek vagyunk, elszakadtunk a természetességtől frown hangulatjel

Külön tetsző, nekünk Kosarasoknak, ha olyan társak érkeznek a termék előállítól sorában, akik már pontosan értik, nem nekünk kell sulykolni, hogy miért előnyös az a kölcsönösség, hogy akár az alapanyagok, amiket felhasználnak, keressik a minél helyibbet, megbizható emberektől, a helyi adottságaink között Így Marcsiék gyógynövényei is ilyen gyűjtésekből, kis családi gazdaságokból származnak, részben itthon, illetve mivel kétlaki életet élnek, Horvátország növény, olaj helyi adottságait is kihasználják, hogy jó minőségű alapanyagokhoz jussanak. A kompelexebb hatóanyagokat, melyek a krémekbe kerülnek, pedig bio minősített kerskedelmekből vásárolják.

Marcsi termékei széles palettán mozognak, az örök kisérlezetzgetés jellemzi. Ezeknek az új termékeknek szélesebb a piacra jutásának sokszor a hatósági megfelelések, engedélyek beszerzése, papírok végigvitele szab határt. Termékei között a kecsketejes szappanok mellett, ott vannak a krémdeók, az arckrémek, ajakápolók, és a teakeverékek. Szép, ízléses külsővel, csomagolassál, mely külső a belső minőségi tartalmat is tükrözi.

Ez a látogatás is azt bizonyítja, sokkal töb érték vesz itt körül minket, mint gondolni véljük.
Sokkal több értékes helyi tudás létezik, amit ismernünk kéne.Ime ma is egyet megimerhettünk.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus