Csalánba nem üt...

Csalánba nem üt...

allie-dearie-zw8dipp4s4u-unsplash.jpg

Itt a tavasz, a tavaszi nagytakarítás és újrarendezés ideje! És nem csak kint, hanem a szervezetünkben. Egy jó kis csalántea kúra, mindenképpen hasznos lehet, feltölteni a készleteket, megelőzni a tavaszi fáradtság kialakulást és kipucolni a szervezetet a téli raktározás és lefáradás után. Nézzük, mit tud ez a riasztóan szúrós és első megközelítésben barátságtalan növény tenni értünk?!

stinging-nettle-3633952_1920.jpg

nagy csalán (Urtica dioica) az egyik legismertebb gyom- és gyógynövény. A „csalán” (csolyán) elnevezést valójában több faj gyűjtőneveként használjuk. Üde, nedves erdők, vágások, szurdokerdők, gyomtársulások, mocsarak mind otthont adnak neki. Talajigénye nitrogéngazdag, ideális számára például az ültetett akácos. A talaj nitrogéntartalmának indikátora. Kedveli a nitrogénben gazdag romtalajokat is. A közép-európai csalánfajok akár három méter magasra is megnőnek, és igénytelenségük miatt szélesen elterjedtek. Összesen 30 csalánfaj ismert, amelyek az Antarktisz kivételével világszerte képviseltetik magukat; nálunk a nagy és a kis csalán a legismertebb.  A növénycsalád nevét a latin "uro", égni szóból kapta. A növény pollenszórása június elejétől október végéig tart.

nettle-5974676_1920.jpg

Minden szervén megtalálható csalánszőrök, érintése fájdalmas, égető, viszkető érzést okoz, apró kiütésekkel. Ennek oka, hogy a csalánszőrök hangyasavat, tilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaznak. A csalánszőrrel a bőrszövet alá kerül ez a maró hatású, szúrós szagú, színtelen folyadék.(A hisztamin az élő szervezetekben jelenlévő anyag, hajszálértágító, ezáltal vérnyomáscsökkentő hatású, fokozza a gyomorsavtermelést és összehúzza a hörgőizmokat. Allergiás rohamok alatt nagy mennyiségben és nagyon hirtelen szabadul fel.) A csaláncsípésre sóskát kell helyezni, vagy szappanos vízzel kell lemosni, hogy a tünetek enyhüljenek. Függőleges gyöktörzse szerteágazó gyökérben folytatódik, melyhez oldalra messze kúszó tarackokat is hajt. A levelek szíves-tojásdadok vagy lándzsásak, hosszan hegyesedők, durván fűrészes szélűek. A szár csoportosan nő, felálló vagy felemelkedő, üreges, négyszögletű.

A porzós virágok lecsüngő füzéreket, a termősek kis csomókat alkotnak. A növény kétlaki, a porzós és a termős virágok külön-külön egyedeken fejlődnek. Termése a makkocska, mely fénytelen szürke színű tojásdad és oldalról lapított alakú. Levelének gyűjtési ideje március-április, gyökérzetét (Urticae radix) pedig ősszel vagy tavasszal szokták gyűjteni. 

stinging-nettle-607_1920.jpg

Mint mindent persze ezt is érdemes tiszta környezetből begyűjteni, és nem az országút mellett, a pöfögő autók által összeporolt és pufogott példányokból főzni teát. Az szinte biztos, hogy én kizárólag teljes védőfelszerelésben állnék hozzá a begyűjtéséhez, mert valahogy a fájdalomküszöböm, pont addig tart, amíg meg nem csíp a csalán. Emlékszem még gyerekkorom egyik ilyen sajgó élményére, amikor vidéken egy rokonoknál tett látogatás alkalmával elvarázsoltak a ketrecben szaladgáló tyúkok és az ő heves és lelkes étvágyuk, amit én a kerítésen kívül növő mindenféle zöldeket szaggatva, boldog buzgalommal próbáltam táplálni. Elbűvölt, ahogy szempillantás alatt hatalmas nyüzsgő rajként rontottak rá a friss levelekre és röpke másodpercek alatt tüntették azt el, mintha sosem szórtam volna eléjük. Én pedig próbáltam egyre gyorsabb iramban, táplálni őket, hátha lépést tudok tartani habzsoló étvágyukkal. Így történt, hogy az egyik pillanatban, ahogy belemarkoltam a mellettem növő zöldellő, életerős növénybe, hogy maroknyi friss adagot szórjak mohó és türelmetlen kosztosaimnak, mindent beborító fájdalomhullám öntött el. Azt hittem égő tűzbe nyúltam és kétségtelen, hogy most rögtön tőből elvesztem a kezem. Akkor hallottam meg, a szinte abban a pillanatban távolról felhangzó figyelmeztetést, ami már elkésett..Vigyázz csalán! Folytak a könnyeim, égett és lüktetett a kezem az elviselhetetlen fájdalomtól, ez egy igen domináns és rendkívüli módon dühös növény volt. Végül szipogva és hüppögve áztattam a kacsóim a jéghideg folyóvíz alatt a fürdőszobában, várva, hogy kiderüljön, megmarad e a kezem és reménykedve, hogy ez a fájdalom tényleg enyhül majd valamikor és én megérem azt a percet. Innentől nem voltunk nagy barátságban a csalán és én.

a.jpg

Évekkel később a párom mesélte, hogy a nagymamája, aki tisztában volt ennek a csodás és morcos növény  minden hasznos és áldásos tulajdonságával, a kertben nevelgetett csalántöveket, amiket ők leszüreteltek és teát és -én életemben ilyet még akkor nem hallottam- főzeléket készített belőle. Tisztelettel vegyes ámulattal tekintettem páromra ekkor, hogy képes volt megzabolázni és értő kézzel érinteni ezt a tüzes ménkűt szóró növényt. Ő pedig álszerény mosollyal nyugtázta, hogy csak érteni kell a csínját, alulról, hátulról tudomisénhogy fölfelé fésülve a csalánsejtjeit kell hozzá közelíteni, mint egy hamis vadlóhoz, de a kevésbé elszánt teremtések, kesztyűvel is próbálkozhatnak :D.

tea-3833598_1920.jpg

Fontos gyógynövény de számos hazai lepkefajok tápnövénye is. Minden része felhasználható a gyökértől a levélcsúcsig. Már az ókorban is alkalmazták, néhány kultúrában spirituális jelentőséget tulajdonítottak neki. Régebben a növény friss hajtásával ütögették a reumásokat. ebbe én inkább bele sem gondolok. Teáját évszázadok óta fogyasztják ízületi betegségek ellen. Használták orrvérzés, köhögés, skorbut kezelésére, füstölőként pedig asztma ellen. Festéknövényként is hasznát vették. A görögöknél például kígyómarásra és skorpiócsípésre vetették be a gyógynövényt, belsőleg pedig mérgezések esetén használták azt.

A középkorban háborús időkben a kendert helyettesítették vele, belőle készítettek fonalat és szövetet. 

katrin-hauf-q8cmpkrqhdw-unsplash.jpg

A csalán hatóanyagai:

A csalánban megtalálható béta-karotin, A, B, C, K,U vitamin, klorofill, flavonoidok, kovasav, vas, foszfor, magnézium, réz, cink, nátrium, kálcium és jelentős a fehérjetartalma is.

A csalán hatásai:

- Remek hatása van a köszvény, izületi gyulladás és reuma tüneteinek csökkentésében.

-Ragyogó eleme a méregtelenítő kúrák és böjtöknek, segít távozni a salakanyagoknak, ezáltal tisztítja az emésztőrendszert, a vért és segíti az immunrendszer működését.

-Megelőzhető rendszeres fogyasztásával a vesekő, miután vizelethajtó hatása van, valamint jótékonyan hat az ekcéma, pikkelysömör, övsömör, szénanátha, csalánkiütés tüneteire.

-Erősítő, vizelethajtó, vértisztító, tejelválasztást serkentő teakeverékek alkotórésze. Vízhajtó hatása miatt kúraszerű alkalmazásánál ajánlott több vizet fogyasztani.

-Gyökerének alkoholos kivonatát samponokba, tonikokba, egyéb hajápoló termékekbe teszik hajhullást csökkentő, hajerősítő hatása miatt, ami H-vitamin és kovasav (szilícium) tartalmának köszönhető, és a zsíros bőrre is kiváló krémekben, vagy arcgőzölés formájában. 

dsc_1334l.jpg

- A kovasav-tartalma erősíti a kötőszöveteket, a körmöket, a hajhagymákat.

- Leveleit gyakran alkalmazzák epe- és májbántalmakra. 

-Csökkenti a magas vérnyomást.

-Érelmeszesedés ellen vértisztító hatása miatt használják.

-Csökkenti a koleszterinszintet H vitamin tartalma miatt.

-Aranyér ellen ülőfürdője segíthet.

     Ülőfürdő

  • Engedjünk egy kádba optimális hőmérsékletű vizet
  • Oszlassuk el benne a csalán főzetének levét ( 1 kád víz 20-30 dkg csalán)
  • 15-20 percet ülőfürdőzzünk

joshua-coleman-kuqlyhnvsqc-unsplash.jpg

-Torokfájdalom esetén öblögessünk vele!

-A csalán kipréselt leve rovarcsípésre és kutyaharapásra is gyógyír.

-A kertben permetezőlé, trágyalé formájában lehet a segítségünkre.

Hogyan fogyaszthatjuk a csalánt?

tea-3673714_1920.jpg

-Természetesen teaként

Tegyünk egy bögrébe (3dl) szárított csalánlevelet. Bátran tehetünk 2 evőkanálnyit., friss hajtásokból is legalább ennyit. Forraljunk 3-4 dl ivóvizet. Forrázzuk le a leveleket, majd, borítsuk le a bögrét.10-15 perc alatt  a hatóanyagok teljesen kioldódnak. Ezután szűrjük le ( lehetőleg műanyag szűrővel), és mézzel ízesítve fogyaszthatjuk.

-Leveleiből főzeléket, zsenge hajtásait tavaszi levesekben és salátákban fogyasztják, sőt néha sörhöz is használják fűszerként. 

b_1.jpg

-Összeturmixolva a leveleket egy kis vízzel elkeverve, préslé-ként  is fogyaszthatjuk

smoothie-2243369_1920.jpg

 Lábfürdő alkalmazásakor, két maréknyi friss csalángyökeret, szárát, és levelet, – alaposan megtisztítunk, majd 5 liter vízben egy éjszakán át ázni hagyunk. Másnap felforraljuk, és amilyen melegen csak elbírjuk, áztassuk benne lábainkat. A csalánt ilyenkor nem szűrjük le, hanem a teljes lábfürdő alatt benne hagyjuk a fürdővízben. Ezt a lábfürdőt újra felmelegítve, kétszer-háromszor is felhasználhatjuk.

klara-kulikova-gqts4ew7m1s-unsplash.jpg

Várandósok ne fogyasszák, mert erős hajtó hatása vetélést okozhat! Három hét kúra után szünetet kell tartani fogyasztásában, mert a bélbolyhokat eltömi, vékonybélgyulladás esetén ne fogyasszuk! Nagy mennyiségben gyomorpanaszok, bőrégés, vizeletpangás fordulhat elő, ezért a javasolt mennyiséget ne lépjük túl! Fogyasztását kisebb mennyiségekkel kezdjük. Használat előtt kérjük ki szakember véleményét!